Arabska Republika Egiptu to kraj leżący w północno – wschodniej Afryce, na Morzu śródziemnym pomiędzy Libią, Izraelem i Strefą Gazy. Jest doskonałym miejscem w którym przez cały rok możemy cieszyć się pięknym słońcem. Klimat jednak to nie jedyny atut tego kraju. Egipt zachwyca nas swoją historia,podwodnym światem a także nie zwykła, kulturą. Klimat: Lato od maja do października jest gorące i suche. Natomiast zima jest chłodniejsza jednakże temperatura około 26 stopni Celsjusza nie powinna europejczyków odstraszać. Wiosna to czas od końca kwietnia do czerwca. W tym okresie wieją bardzo silne wiatry i częste są burze pustynne. Temperatura waha się od 25stopni w zimie do 40stopni latem w ciągu dnia. W nocy temperatury są nieco niższe. Czas: różnica między czasem w Egipcie a czasem środkowoeuropejskim wynosi 1 godzinę. Przyjeżdżając do Egiptu należy przesunąć wskazówki zegarka o godzinę do przodu, wracając do Polski należy wykonać czynność odwrotną. Waluta i ceny: Walutą obowiązującą w Egipcie jest funt egipski który dzieli sie na piastry. Dla turystów ceny są w 99% przypadków wyższe niż dla Egipcjan, zależy to również od narodowości kupującego, targowanie się podczas robienia zakupów jest czymś normalnym, a nawet wskazanym. Obniżyć można cenę niemal wszystkiego począwszy od noclegu przez obiad w barze a kończąc na pamiątkach. Targowanie się jest zwyczajem typowym dla wszystkich krajów arabskich. Dopuszczalne jest wszędzie - szczególnie na bazarach oraz w sklepach z pamiątkami. Dobrze jest pamiętać, że cena wywoławcza jest mocno przesadzona. Bakszysz: Każdy turysta usłyszy od Egipcjanina "bakszysz", co oznacza dosłownie podziel się majątkiem. Turysta w rozumieniu Egipcjan ma pieniądze, a oni nie i dlatego, ich zdaniem, powinien podzielić się nimi. Jest to zwyczaj związany z religią islamu, który nakazuje wiernym oddawanie części swych dochodów dla biednych. Dawanie "bakszyszu" (napiwków) jest mile widziane. Religia: Religia dominującą tego niezwykłego afrykańskiego kraju jest islam (94%), chrześcijanie koptyjscy i inni to jedynie 6% społeczeństwa. Język: Językiem urzędowym jest arabski jednak że bez problemu można porozumieć się po angielsku, niemiecku oraz francusku. Egipcjanie zdają sobie sprawę że turyści nie mówią w ich języku więc starają się jak najbardziej ułatwić pobyt oraz komunikacje w ich kraju. Warto jednak zapoznać się z paroma arabskimi słowami,z pewnością będzie to mile widziane. Historia: Egipt ma niezwykle bogatą, burzliwą i długą historię, dlatego budowle, świątynie i monumentalne posągi tu występujące, są nie tylko światowej klasy zabytkami, ale także świadectwem panowania na tym terenie różnych ludów tworzących wspólna, wspaniałą cywilizację. Najstarsze osadnictwo od początku skupiało się w dolinach delty Nilu – tutaj kwitło życie społeczne, kulturalne i handlowe starożytnych Egipcjan. Początkowo ziemie te zasiedlały plemiona asyryjskie i perskie. Następnie władzę nad tymi terenami objęli Ptolemeusze. Władcą z dynastii Ptolemeuszy była Kleopatra VII (I w. p.n.e), później Egipt dostał się pod panowanie Cesarstwa Rzymskiego, następnie tereny zajęło Bizancjum i Arabowie. Dzisiaj Egipt jest skarbnicą dziedzictwa przeróżnych kultur i tradycji. Przez wielu nazywany jest skarbem pustyni, gdzie pod warstwą pustynnego piasku, w alei sfinksów, w świątyni Hatszepsut nadal odczuwa się atmosferę pradawności, niezwykłości i tajemnicy.
Egipskie zwyczaje: Egipcie nie występują szczególne normy prawne. Należy jednak zwrócić uwagę na ubiór. Noszenie poza miejscami turystycznymi krótkich spódnic, szortów i strojów plażowych jest uznawane za niestosowne. Również w miejscach kultu religijnego trzeba zwracając uwagę na ubiór oraz odpowiednie zachowanie. Egipcjanie są przyjaźnie nastawieni do turystów. Bardzo często w miejscach publicznych ale nie tylko możemy spotkać patrole policji turystycznej. Dba ona o bezpieczeństwo turystów,jednak ze nie oznacza to ze Egipt jest krajem niebezpiecznym. Rząd egipski zwraca baczną uwagę na turystów dlatego właśnie uruchomione są wszelkie środki które maja pomóc w komfortowym i bezpiecznym spędzeniu wakacji. Zwiedzanie biektów sakralnych: W Egipcie tryści nie muzułmanie na ogół mogą wchodzić do meczetów. Jednakże poza Kairem i Aleksandrią lepiej zawsze spytać o pozwolenie obejrzenia meczetu. Turyści nie powinni w żaden sposób niepokoić modlących się i wchodzić do meczetów w porze modlitwy. Warunkiem wejścia do meczetu jest skromny ubiór. Kobiety mogą być proszone o przykrycie głowy (chusty są na miejscu do dyspozycji). Przed wejściem do meczetu należy obowiązkowo zdjąć obuwie. Można je zostawić przed drzwiami (czasami jest specjalny pilnujący, któremu daje się niewielki bakszysz). Wchodząc na minaret można zabrać buty ze sobą, ale złożone podeszwami. Zasada skromnego ubioru obowiązuje także przy zwiedzaniu klasztorów koptyjskich, z tym, że nie trzeba tam zdejmować obuwia. Poza prawosławnym klasztorem św. Katarzyny pozostałe są koptyjskie. Do wszystkich mogą wchodzić zwiedzający - z wyjątkiem okresu Wielkiego Postu. Zdrowie i szczepieniaprzywjeździe do Egiptu nie są wymagane jakieś szczególne szczepienia. Najczęstszą chorobą na którą zapadają turyści jest tak zwana "zemsta faraona"-związana jest z problemami żołądkowymi. Wynika ona z różnica flory bakteryjnej która znajduje się w tamtejszym jedzeniu oraz wodzie. Dlatego zalecane jest picie wody butelkowanej. Nie należy jednak sie tym zbyt przejmować. Kuchnia Egipska:Egipska kuchnia jest inspirowana kuchnią turecką i arabską. Dania proponowane w Egipcie są najczęściej daniami bezmięsnymi, a ich podstawą jest ful - duża brązowa fasola oraz różnego typu przyprawy i zioła, które powodują, iż nawet najbardziej "zwykłe" potrawy nabierają wyśmienitego smaku. Najczęściej używane przyprawy to kminek, kurkuma, kolendra, imbir, sezam, goździki, pietruszka oraz mięta. Do najpopularniejszych potraw należą: - żnego typu sałatki, niewiele mające wspólnego z europejskimi odpowiednikami - Btingan to marynowane i smażone oberżyny - bisara- pure z fasoli z dodatkiem czosnku i smażonej cebuli - hummus - sos sezamowo-grochowy - tabbula- rodzaj sałatki z kaszy kus-kus, cebuli i ziół - bardziej podobne do europejskich to sałatka tomaten- kawałki pomidorów w sosie ziołowo-czosnkowym - zupy: szurbet ads- z soczewicy z dodatkiem mielonego kminku i cytryny, muluchija- gęsta zupa z juty o smaku przypominającym szpinak - dania główne to najczęściej : szisz kebab- grillowane mięso baranie, wątroba i cebula, kebab halla- gulasz barani z kminkiem |